Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Код „оранжев” означава, че са прогнозирани особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, съветват от НИМХ.

Жълт код заради обилни валежи е обявен за цялата останала част от страната, с изключение на областите Видин и Силистра. За тези две области не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

В събота стана ясно, че почти всички язовири са запълнени на около 90 - 95% от обема си, но се изпускат контролирано и  няма опасност от наводнения. Ново покачване на нивото се очаква на 9 април, за когато е обявен код "жълто" за опасни валежи, уточниха от Басейнова дирекция.

Заради снеготопенето и обилните дъждове вчера река Струма преля и подкопа част от брега при петричкото село Генерал Тодоров. Реката е обхванала около 100 декара пасища, но земеделски земи не са засегнати - съобщи кметът на селото. От пожарната в Благоевград казаха, че районът около наводнения участък се наблюдава, дигите не са разрушени и към момента няма опасност реката да залее ниви, селскостопански постройки или къщи. В началото на новата седмица разрушеният участък ще започне да се укрепва със скална маса.

Вижте дългосрочна прогноза на Дир.бг