ВМРО внася днес предложение за промени в Закона за медиите, касаещи ограничаването на "фалшивите новини". Това стана ясно на брифинг в централата на партията.

"Работим по закона от близо година, но с оглед царящата дезинформация в обществото законът бива внесен именно по време на извънредното положение", коментира народният представител Искрен Веселинов, цитиран от Канал 3.

"Фалшивите новини са зараза, която се разпространява може би със същата скорост както и коронавирусът в човечеството, каза Александър Сиди. - Направихме, според нас, добра дефиниция на думата "медии", за да разграничим останалите платформи, като тези на инфлуенсърите. Предлагаме бърза регистрация към СЕМ, с която медиите да могат да се регистрират, като такива."

Една от важните промени, които се очакват в новия закон, е въвеждането на отдел за GDPR във всяка една медия. Целта е да се опазят дори IP-адресите, защото и те влизат под шапката на европейското законодателство.

"Достъпът до сайтове без подобни отдели трябва да бъде спрян на територията на България, независимо от локализацията на сървъра му, смятат още от ВМРО.