Телата на починали вече могат да се даряват за целите на обучение и научни изследвания във висшите медицински училища, обясни ръководителят на катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицински университет - Варна доц. д-р Антон Тончев, пише Petel.bg. Наредбата на Министерството на здравеопазването е обнародвана миналия юни в Държавен вестник.

По думите на Тончев, заради законови недомислици до момента това е ставало изключително трудно и пряко са били засегнати обучаемите в медицинските университети.
В МУ–Варна има трупни образци, върху които студентите се обучават, но от години не са осигурявани нови, което спъва практическата работа, каза доцентът.

Вече с подписване на документи пред нотариус телата се използват за обучение на студентите.
"Първо престояват до година в специални разтвори, с които се спира разлагането, и се прави дезинфекциране. Поетапно над т.н. препарати преминават студенти от различни специалности, които извършват дисекция на трупа. Правят се разрези на органи, дори се отваря черепът", сподели доц. Тончев.
По думите му след обучението на студентите тялото се погребва.

Приживе със специални разпоредби в договора дарителят може да определи и след колко време да бъде погребан.

Освен за обучение на студенти, "пресният материал" може да служи и за опреснителни занятия по анатомия, което е честа практика в западните държави.

Според Тончев в МУ учат повече студенти от Германия, заради специфичните изисквания там, които забавят следването.
През близките години МУ–Варна трябва да стане първият университет у нас, който много активно ще въведе предклиничното обучение, каза още доцентът.