На 16 октомври 59-годишният охранител Христо Кабаиванов изчезнал. Три дни по-късно синът му съобщил в полицията, че баща му е в неизвестност и той е обявен за издирване, съобщиха от МВР.

След двумесечна работа, криминалистите са задържали убиеца - 51-годишния Илия Гинев от хасковското село Мандра. Той завел полицаите до мястото, където скрил тялото на Кабаиванов.

Установено е, че убийството е извършено в деня на изчезването на охранителя. Христо Кабаиванов бил на гости на Илия Гинев в село Мандра. Двамата мъже се почерпили с алкохол, но след възникнал конфликт, Гинев напада и поваля с удари по-възрастния си приятел на земята. Кабаиванов умира, а убиецът изпада в паника.

Той пренесъл тялото в местност край селото, изкопал ров и го запалил, а мястото замаскирал. На следващата сутрин откарал автомобила на жертвата "Опел Вектра" в Пловдив и го изоставил, а близо до село Поповица изхвърлил вещите на приятеля си – газов пистолет, лични документи и 2 мобилни телефона. Дни по-късно Илия Гинев заминал за Германия.

При завръщането си в България - на 5 декември обаче той е задържан. Часове по-късно мъжът прави самопризнания и води полицаите до мястото, където е скрил тялото на Христо Кабаиванов.

Директорът на Областната дирекция на МВР-Хасково комисар Ангел Цанков обяви на пресконференция, че криминалистите, разкрили убийството, ще бъдат наградени, предаде Дарик Радио.

Наблюдаващият прокурор Георги Гешев уточни, че утре Окръжната прокуратура ще поиска от съда на Гинев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

В момента 51-годишният мъж е в ареста за 72 часа, като му е повдигнато обвинение за убийство.