Във вторник, след като прекара 13 дни в ареста, Ковачки бе освободен поради липса на доказателства от Софийския апелативен съд.
След задържането му от МВР съобщиха, че той е направил пълни самопризнания, че е палил от неудовлетвореност от живота и че е познавал част от пострадалите, защото са му съседи.

29-годишният мъж, който е безработен, обаче твърди, че е случаен очевидец на два палежа - първият е пред блока, в който живее в жк. "Младост"-2, а другият - на по-малко от километър в жк „Младост”-3. 

„Аз бях долу в кръчмата, когато са се запалили тия коли. Тогава една жена се провикна и понеже е осветено, се видя един бус да гори. И ние излязохме да гасим буса. В същото време дойдоха още едни момчета и видяхме да гори още една кола”, разказва Ковачки и допълва лаконично: „Обикалям постоянно, бил съм очевидец на какви ли не неща. Това означава ли, че съм аз?”

МВР продължава да събира доказателства за палежите в София, обяви тази сутрин по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На въпрос има ли война между МВР и Апелативния съд заради освободените и трима задържани за палежите, министърът заяви, че такава няма, защото са представители на институции, които трябва да работят за обществото.

По-късно обаче по време на церемонията по награждаването „Полицай на годината”, вътрешният министър каза, че личната неприязън на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов рефлектира върху решенията на съда.

Напрежението в отношенията между Цветан Цветанов и Веселин Пенгезов датира от март 2010 г., когато съдът освободи от ареста част от задържаните при мегаакцията на МВР "Октопод", припомня "Медиапул". Тогава министърът анонсира лаконично в пресата предстоящия арест на висш съдия, свързан с мафията, след което Пенгезов се разпозна в думите му и свика спешна пресконференция. На нея магистратът обяви, че не познава никого от "Октопода" и че излиза в отпуск, докато твърденията на Цветанов не се изяснят.

През януари 2011 г., когато Висшият съдебен съвет отстрани Пенгезов от поста председател на САС заради нарушение на етичния кодекс, той обвини вътрешния министър в оказване на натиск върху висшите магистрати.
Десет месеца по-късно петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на ВСС и върна на поста Веселин Пенгезов.