Цената на кръвта на черно в София се вдига. За редките АВ и В групи тя стигна до 600 лв. за едно сакче. В зависимост от пола и килограмите на дарителя, едно сакче е между 400 и 500 милилитра.

За по-често срещаните кръвни групи А и 0, цената е от 200 до 400 лв., съобщи "България он Ер".

Хората, извършващи търговията, са наясно с нуждите на отделните болници, както и колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. Цените падат наполовина през лятото, тъй като тогава плановите операции в болниците спират заради горещините, оперират само по спешност и търсенето намалява.

Търговията на кръв у нас е забранена, а санкцията е до 1000 лв. Повторно нарушение може глобата да скочи до 10 000 лв. Въпреки това глобени няма, а пазарът с кръв се разраства.

Във Варна средната цена на банка кръв е между 100 и 150 лева, но може да достигне 500, коментират медицински специалисти. Има и платени кръводарители с редки кръвни групи. Но регистърът на платените кръводарители намалява, защото цената на кръвта е много ниска - 90 лева за литър.По около 12 500 кръводарители преминават годишно през Кръвния център във Варна и даряват кръв.

В Русе кръвта на черно надхвърли 250 лева за сакче. Ако кръвната група е от редките, а операцията е спешна, сумата може да е около 400 лева. Ромите в региона са превърнали кръводаряването в доходоносен бизнес. Обикновено стоят в района на болницата и чакат някой притеснен близък на пациент да ги потърси. Разполагат със списък с телефонни номера на донорите на кръв и веднага се обаждат при нужда. Обикновено донорът пристига в рамките на половин час.