Покрай убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе "задейства сценарий, чиято основна теза бе "В България убиват журналисти, които разследват злоупотреби с еврофондове". Този сценарий не бе случаен, нито бе плод на някакво злощастно стечение на обстоятелствата. Това казва главният прокурор Сотир Сацаров в интервю за "24 часа".

 

Според него България бе атакувана и очернена пред всички възможни европейски институции и чужди медии, и то от... българи.

Когато фактите станаха публично достояние, същите сценаристи и изпълнителите им едва успяха да прикрият разочарованието си - че убийството е разкрито и то няма никаква връзка с професията на жертвата", каза главният прокурор.

Той коментира и обвинението срещу лявата депутатка Елена Йончева и реакцията на БСП.

За поискания имунитет на Елена Йончева по сигнал за пране на пари в интервюто Сотир Цацаров казва следното:

"Не мога да коментирам позицията на БСП. Ще кажа само, че тя е обяснима, като политическа реакция в защита на член на парламентарната им група. Действията по разследването установяват предварителната подготовка по избор на определена офшорна компания от нейния собственик, а той притежава доста офшорки, за участие в учредяването на "Офроуд" ООД, в съдружие с еднолично дружество, собственост на г-жа Йончева."

И добавя: "Установяват средствата, които офшорната компания внася във фонд "Резервен" на новото дружество, както и техния произход. Най-после, те установяват за какви цели и в какъв размер се е разпореждала с тези средства управителят Елена Йончева, включително и месечната й заплата".