В Горна и Долна Оряховица започва описването на щетите след бурята в събота. В района все още е в сила частично бедствено положение, а десетки семейства все още не могат да влязат в домовете си.

Проливни дъждове се изсипаха в цялата Великотърновска област. Долна Оряховица е най-пострадалият град. Водната стихия отнесе пътища, много къщи, приземни етажи, мазета и дворове са наводнени. През целия ден вчера хората отводняваха имотите си.

Тежка техника рачиства отнесените улици в Долно Оряховица. Бедствено е положението и в съседните села - Писарево и Правда.

Снимка: Скрийншот от БНТ

Само в събота сутринта се изсипаха количество дъждове, колкото за половината норма за месец юни.

"Кризата е овладяна, но има много разрушени улици, огради на къщи, дворове. Предстои среща на оперативния щаб, възстановена е част от настилката, след работата на тежката техника. Няма пострадали хора", заяви кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев пред БНТ.

По думите му са наводнени над 20 къщи, повече от 15% от улиците са отнесени, 5 или 6 улици буквално ги няма.

Подготвя се искането за помощ от Междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Нормализира се обстановката в Котел, след като над 200 къщи бяха наводнени от пороя там. Нанесени са и сериозни щети на инфраструктурата в района. Хората описаха пороя като ужасяващ.

Улиците вече са почистени.

Днес ще се направи допълнителен оглед, комисия ще оцени стойността на щетите. От общината ще търсят възможност за справяне с щетите чрез промяна в общинския бюджет за тази година, за да бъдат отпуснати обезщетения на засегнатите хора.

"Трябва да се възстанови пътната настилка, както и да се погрижим за канализационната мрежа", заяви заместник-кметът на община Котел Шериф Куванджъ.

Градът се наводнява за пореден път за последните две години. Според Куванджъ канализацията в най-ниската част е стара, но пари за подмяна няма.