25 526 човека са получили актове с глоби за неносене на предпазна маска от 13 март досега, други 25 хил. са получили предупреждение. Ще се ваксинирам. Това обяви вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова телевизия.

"Санкцията за физически лица е между 300 и 1000 лв. при първо нарушение. Двама души имат и ефективна присъда за неспазване на карантина - от Пловдив и Русе. Те са лишени от свобода за три месеца, лицето от Пловдив има и наложена глоба от 10 хил. лв.", обясни той.

От 1 декември са проверени 1909 търговски обекта, съставени са 19 акта, 5 от които са в София, както и 396 протокола за предупреждение. Те са за неспазване на дистанция и други нарушения. Миналата седмица проверяващите са открили работещо с 40 човека заведение, тази събота - още 3 работещи ресторанта, единият отново с 40 човека. От 500 и 2000 лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ е санкцията за юридически лица.


Терзийски каза още, че ще се ваксинира - и като ръководител, за да даде пример, и по лични убеждения. 11 202 служители на МВР са обявили, че са в готовност да си поставят ваксина.

"Това е бърза информация за Националния щаб за ваксиниране, за 3 часа я събрахме. До 21 декември трябва да дадем по-детайлна информация, сигурно ще са повече. Ваксината ще се постави от лекари от Медицински институт на МВР", допълни министърът.

Той припомни, че правителството отпусна 28 млн. лв, за министерството - по 500 лв. на служител и 5 млн. лв. за компютърен томограф, техника за унищожаване на медицински отпадъци в болницата. В момента полицаите са спокойни и работят при нормални условия.

Въпреки икономическата криза тази година не се наблюдава ръст на престъпленията, каза още вътрешният министър. Напротив - всички видове престъпления са намалели спрямо миналата година, освен домашното насилие, което се запазва на същите нива.

"Вероятно безработна е 34-годишната жена, която вчера ограби магазин в София. Тя е задържана за 72-часа и ще й бъдат назначени психиатрични експертизи, за да се установи мотивът. Характерно е, че не е направила нищо, за да се дегизира, пистолетът е бил газов, регистриран на неин близък, разказа Терзийски.

"Не можем да си позволим полицаи на всеки търговски обект, служителите на охранителната фирма са действали адекватно, има системи за сигурност, камери. Предстоят празници - трябва да сме на местата, където има най голяма необходимост", добави той.