Стрелецът е Клаудио Джардиело, обвиняем в дело за банкрут на компания, съобщи председателят на съда Джовани Канцио, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сред убитите е съдия Фернандо Чампи, който отговарял за дела, свързани с фалити на компании. Той е бил застрелян в кабинета си.

Друга от жертвите е 37-годишният адвокат Лоренцо Алберто Кларис Апяни. Той е застрелян в една от съдебните зали.

Там Джардиело убил и един от другите двама подсъдими и ранил тежко трети подсъдим, съобщи в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

При претърсване на сградата полицаите открили още един труп. По него нямало огнестрелна рана и се предполага, че става дума за човек, починал от сърдечен удар заради уплаха от нападението.

Така де факто жертвите на Джардиело стават четирима.

Джардиело бе арестуван малко по-късно от карабинери в град Вимеркате, който е в близост до Милано, пише "Кориере дела сера". Той е стигнал до там с мотоциклет.

Веднага след като Джардиело откри огън в съда, сградата беше обкръжена от полицията и пристигнаха линейки. Въпреки засиленото полицейско присъствие нападателят успял да избяга.

Силите на реда предполагат, че Джардиело е внесъл пистолета в Съдебната палата, влизайки със своя адвокат през служебния вход.
Според друга версия може по някакъв начин да е получил оръжието вътре в сградата.

Италианските власти определиха инцидента като тежко престъпление срещу  правосъдието, но отрекоха да е терористична атака.

Джардиело е 57-годишен, живее северно от Милано, има различни строителни фирми и е в сериозни финансови затруднения.

"Кориера дела сера" обобщава: Шок и ужас в Милано

Джардиело е обвиняван заедно още двама души за умишленото причиняване на фалит на компанията Маджента, в която той бил основен акционер. Фирмата, специализирана в недвижими имоти, фалирала преди няколко години.

Срещу Джардиело и останалите двама мъже, бе заведено дело и днес било поредното съдебно заседание. Именно по време на заседанието Джардиело открил огън в съдебната зала. Там той убил своя адвокат, един от другите двама подсъдими и ранил тежко другият подсъдим.

После Джардиело напуснал съдебната зала и отишъл на втория етаж на сградата, влязъл в друга съдебна зала и там открил огън по съдията Фернандо Чампи, специалист по дела, свързани с фалити на компании.

Малко преди нападението Фернандо Чампи бил призован като свидетел по делото срещу Джардиело тъй като в миналото издал съдебно решение за фалит на фирма, свързана с банкрута на фирмата на Джардиело.

Бившият адвокат на Джардиело - Валерио Мараниело разказва, че "клиентът му бил агресивен, леко параноичен и убеден, че някой се опитва да го преметне".