Трудно ми е да коментирам защо е взел такова решение и доколко изходът би бил различен. С това се занимава Агенцията за бежанците. Това е съзнателно негово решение и той не попада в полезрението на организацията на бежанците, каза по БНР Даниел Стефанов, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България.

Както стана известно със заповеди на вътрешния министър Румяна Бъчварова от края на миналата седмица започват проверки в ГД „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“ по случая с експулсирането на Абдуллах Бююк.

1758 са мигрантите, направили опит да влязат в България от началото на август. Взети са допълнителни мерки за охрана на границата, от Фронтекс са поискани допълнително 200 жандармеристи.

Българската държава трябва да направи повече за борбата срещу ксенофобията. Тя разделя българското общество. Трябва да имаме представа защо идвате тези хора. Трябва да им намерим място в обществото – това е единственият начин да избегнем радикализацията им, коментира по темата с имигрантите Даниел Стефанов.

България е в край на Европа, където очевидно трябва да се вземат мерки за държавната сигурност. Но страхът не може да бъде единственият отговор на всичко, което се случва около нас. Хората, които идват тук, наистина са в нужда. Никой не би изоставил всичко, което има, само защото има желание да пътува, примерно, смята Стефанов.

Бежанците не са имали избор, те са прогонени, допълни той.

Въпрос на капацитет е властите да установят по-бързо кой какъв е и откъде идва и какъв статут трябва да му бъде даден и срокът за това от шест дни в общи линии се спазва, каза Стефанов.

Той добави, че много от хората, които идват тук, не говорят чужди езици и нямат ясна представа за правата си като бежанци.

Прокурори и съдии наказват преминаването на границата. Според конвенцията за бежанците, ако човек прекосява граница, защото е преследван, не би трябвало да бъде санкциониран за това нарушение. Вече има само отделни случаи на преследвани от прокуратурата за преминаване на границата на бежанци, но все още не покриваме стандартите, заключи говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България.