До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограничени. Мярката няма да засегне дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение, психиатрична помощ и хемодиализа. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща с директорите на болниците в столицата, цитиран в съобщение на министерството. Той беше категоричен, че се прави всичко възможно, за да издържи здравната система.

В момента в София са свободни 45 интензивни легла, но част от тях се намират в специализираните акушеро-гинекологични болници - т.е. предназначени са за бременни родилки с COVID-19. Заради недостатъчния брой интензивни легла на срещата беше взето решение в София да бъдат разкрити още 50 легла за пациенти с коронавирусна инфекция в тежко състояние.

"Това се налага заради високата заболяемост, която към днешна дата в София надминава 1000 на 100 хил. души население", обясни д-р Петров. Той посочи, че болничните легла за пациенти с COVID-19, които се нуждаят от консервативно лечение, са напълно достатъчни и към момента няма необходимост от разкриване на допълнителни такива. Въпреки това е създадена възможност леглата за пациенти в неусложнено състояние с COVID-19 да бъдат увеличени трикратно, посочи д-р Петров. Лечението на пациенти в спешно състояние е гарантирано, категоричен бе заместник-министърът.

При 500 и повече заболели на 100 000 души на 14-дневна база съответната страна (област) попада в тъмночервената зона.

МЗ актуализира списъка с лабораториите за антигенни тестове

Министерството на здравеопазването (МЗ) актуализира списъка на лечебните заведения с лаборатории и самостоятелните медикодиагностични лаборатории, с които са сключени договори за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

В сайта на здравното министерство може да се намери актуализираният към 27 октомври списък на 177 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от МЗ тестове. Пределната цена, която те могат да определят за вземането на проба и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лв., информират от МЗ.