Докторите са дали ниволумаб, продаван под името Opdivo, на 51-годишен мъж и са наблюдавали "драстично и трайно намаляване" на вируса в резервоарите на клетките, където обикновено се крие ХИВ, като по този начин са избягнали стандартните процедури за лечение, предаде Ройтерс.

Откритието е направено от лекари в парижката болница "Питие Салпетриер". Te уточняват, че са правили опит за лечение с Opdivo върху друг пациент, при който не са забелязани никакви подобрения спрямо ХИВ.

"Трябва да бъдем внимателни, най-вече защото това е само единичен случай", каза проф. Жан-Филип Спано, директор на болничната онкология.

На 51-годишния мъж са били поставени 31 инжекции с ниволумаб на всеки 14 дни от декември 2016 г. Диагнозата ХИВ позитивен му била направена през 1995 г., а за белодробен рак - през май 2015 г. До 120-ия ден резервоарите на вируса намалели драстично и трайно.

Резервоарите с клетки, инфектирани с ХИВ, са откривани в имунната система на места като мозъка, костния мозък и гениталния тракт. Те са скрити и в "спящо" състояние. Тези клетки не могат да бъдат достигнати чрез стандартната антиретровирусна терапия за лечение на ХИВ.

Епидемията от СПИН сред децата съвсем не е приключила >>>