Това е знак за недостатъчния напредък в предпазването на младежите по света от смъртоносния вирус, причиняващ СПИН, предупреждават от УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс.

При настоящите нива на заразяване ще има 3,5 милиона нови случая на ХИВ сред юноши до 2030 г., според прогнози в актуализираната през 2017 г. статистика на УНИЦЕФ за децата и болестта СПИН.

По света близо 37 милиона души - колкото е населението на Канада, са живеели с ХИВ миналата година. Сред тях 2,1 милиона са били младежи, с 30 % повече отколкото през 2005 г. 55 хиляди от тях са били на възраст между 10 г. и 19 г., а 120 хиляди деца под 14 г. са починали от болести, свързани със СПИН. Заразените на възраст под 4 г. са били изложени на най-висок риск от смърт вследствие на болест, свързана със СПИН, в сравнение с другите възрастови групи.

Почти всички смъртни случаи сред деца са били в Субсахарска Африка, като по света повечето заразени са момичета.

Тестовете и лечението на бебетата също изостават, като в първите два месеца от живота им се изследват по-малко от половината изложени на СПИН пеленачета.

От УНИЦЕФ съобщиха, че има известен напредък по отношение на усилията срещу предаването на вируса ХИВ от майките на децата им, като са предотвратени 2 милиона нови заразявания от 2000 г., но към настоящето темповете се забавят.
УНИЦЕФ призова за адекватни действия, включително лечение за всички деца и приоритизирането на момичетата в Субсахарска Африка, като в същото време се въведе като практика персоналното тестване за ХИВ.

Броят на новозаболелите от СПИН в Европа достигна най-високото си ниво, обявиха от Световната здравна организация. В България темповете на разпространение не се променят и нивото на инфектиране е под европейските показатели.

ХИВ у нас да се разпространява предимно по сексуален път

През периода 1986 - 27.11.2017 г. в България са регистрирани общо 2 694 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 220 ХИВ-серопозитивни, при изследвани над 260 000 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени, сочат данните на  Министерството на здравеопазването (МЗ).

Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 9 към 1 (199 мъже и 21 жени).

По отношение на пътя на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И тази година 88 на сто от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път (от тях 52 на сто са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, а 36 на сто - при хетеросексуален контакт).
Останалите 12 на сто са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36 на сто, следвана от възрастовата група 20-29 г. - 34 на сто.

Най-младият ХИВ серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София - 91 лица, в областите Пловдив - 22 лица, Варна - 18 лица, Плевен - 9 лица, София област - 7, Бургас - 4 лица и единични случаи в останалите области.

Данните сочат, че над 25 на сто (55 души) от новорегистрираните ХИВ-позитивни лица са открити в 13-те Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. Близо 13 на сто от всички новорегистрирани (28 лица) са узнали своя резултат в Центъра за сексуално здраве в София.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври т. г. общо 1 291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 163 (90 на сто) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.