Това съобщи за агенция “Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Варненският бизнесмен Венко Кръстев, сочен за тартор на престъпната група, дъщеря му Магдалена Кръстева и Мариета Китова са обвинени за укриване на данъци, с което са нанесли щети на държавния бюджет за около 250 млн. лева. Те бяха освободени преди два дни от Софийския апелативен съд под парична гаранция.
Няма доказателства за арестуваните, обясниха три съдийки, които междувременно пуснаха от арестта и задържаните при спецакция "Килърите". 

"Разследването е в началната фаза и затова бяха исканията и на МВР, съвместно с прокуратурата, за постоянни мерки за неотклонение на групата, задържана при „Всичко коз”. Защото знаехме, че те ще продължат да осъществяват престъпна дейност. И множеството фирми и бушоните, които има в цялостната схема, ще започнат да теглят пари", каза Цветанов.

Той обясни, че са блокирани сметки от порядъка на около 130 000 лева.
"Но за голямо съжаление, докато съдът аргументирано излагаше своите мотиви за „несъстоятелните” искания от прокуратурата, съвместно с МВР и с НАП, групата, с едно лице, т.нар. бушон Пламен Каракашев от Русе, успя да изтегли 567 000 лв.", добави министърът. Парите били част от схемата. Каракашев, който е социално слаб, с пет ефективни присъди за кражби, ги е изтеглил заедно с близки на Венко Кръстев.

„Надявам се съдиите, които взеха това решение за промяна на мярката, да бъдат солидарни за възстановяването на тези пари, защото в края на краищата – някой трябва да носи отговорност за тази липса на държавност.
Или може би тези пари бяха необходими, за да се платят хонорарите на адвокатите и на всички, които са съпричастни към промяната на мерките за освобождаването на тези лица. Но това нека да лежи на съвестта на независимата съдебна система. МВР, съвместно с прокуратурата, продължава разследванията”, каза министърът.
Той добави, че 567 000 лева трябвало да бъдат запорирани и представени като  част от веществените доказателства по делото.

При ареста във Венко Кръстев бяха открити 40 000 лв. "джобни пари". Той инвестирал печалбите в луксозни яхти и строеж на палати край морето, купени на името на любовницата му и на негови близки. Кръстев и хората му купували апартаменти и къщи в тузарски курорти из Европа, писа в. "24 часа".