В район от около 200 метра са разположени полицейски заграждения и въоръжени полицаи с бронежилетки, ползващи за прикритие паркирани на улицата леки автомобили, предаде БТА.

Целият специализиран отряд за борба с тероризма беше изпратен по спешност от София с хеликоптер 40 минути след инцидента, съобщи БНТ. Баретите са пристигнали и са обградили банката, някои от тях са на покрива на сградата.
Всички регионални дирекции по пътя от София до Сливен бяха отцепили движението и осигуряваха трасе на спецчасти и техника, докато пътуваха към мястото. 

Нападателят е нахлул в местния клон на "Инвестбанк" и веднага след влизането му  се чули изстрели. Първоначално беше съобщено, че са взети 6-има заложници, след това излезе информация, че са 8, но от банката твърдят, че вътре има 7 служители, а няма информация за клиенти, които да са останали в банката.
Сигурно е обаче, че всички банкови служители са жени, плюс един охранител. Първоначалната информация, че сред тях има бременна беше опровергана. Наистина има такава служителка, но точно днес тя не е била на работа.

Изстрели се чуваха и към 18,15 часа, съобщи "Фокус". БГНЕС предаде, че техен репортер е преброил 17 изстрела, които са се чували отвътре, но нападателят е излизал и навън и е стрелял по полицейските коли, съобщи БНТ.

Пред Дарик радио Цветан Цветанов съобщи, че се водят преговори с нападателя: „Ситуацията е под контрол, като основната ни цел е да запазим живота и здравето на заложниците. Два пъти е разговаряно с нападателя чрез посредник. Той настоява да се оттеглят полицейските служители от района. По всяка вероятност ще се опита да събере парите в банката и ще се опита да избяга с тях. Нападателят е наркозависим и е от Сливен. Искаме той да бъде успокоен и да не прибягва към действия, които да застрашат живота на заложниците".

По-късно обаче БНТ съобщи, че първоначално е смятано, че нападателят е определен човек, но после се оказало, че не е той.
bTV пък предаде, че по непотвърдена информация похитителят е 66-годишен мъж от Суворово, Варненско.
БНТ съобщи, че мъжът е питал колко пари може да получи като откуп и каква присъда може да получи, ако го заловят. Изпратени са психолози от МВР, които да водят преговори с него.

Един от охранителите се опитал да спре нападателя, но бил прострелян. Това е станало още при влизането на нападателя. С негово разрешение вторият охранител изнесъл навън ранения и той бил откаран с линейка. Раненият е 42-годишният Станчо Станев. Началникът на спешното отделение в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Тодор Суванков съобщи, че мъжът е в много тежко състояние и има опасност за живота му, съобщи Дарик радио. Той е прострелян в лявата раменна става и куршумът най-вероятно е заседнал в тялото му. Има данни за голямо количество кръв в белия му дроб. Вече е опериран.

От пресцентъра на МВР уточняват, че служителка е успяла да натисне паник-бутона и така да даде сигнал за случилото се.

Клонът на банката се намира точно срещу Областна администрация в центъра на града, на 20 метра от пешеходната зона. Служителите на администрацията стояха затворени на втория етаж в сградата часове наред, за да е сигурно, че няма да пострадат, ако похитителят започне да стреля. Полицията дълго време не пускаше дори хората, които живеят в района, и те не можеха да се приберат по домовете си. Пожарни осигуряват осветление в района. В самата банка остава тъмно.
bTV предаде, че репортери са видели как една от заложничките се качва на стол, вероятно, за да изключи камерите.

"Вчера в "Инвестбанк" са преведени парите на община Сливен. Това са парите на администрацията, училища, детски градини и всички делегирани дейности, които общината плаща. Трябва да са около милион лева. Вероятно грабителят са е имал предварителна информация, че банката ще се зарежда с тези средства", съобщи областният управител Марин Кавръков, който е бивш полицай и също е затворен в сградата.
От банката обаче отрекоха да има подобна сума кеш в сливенския клон, работено е с обичайната касова наличност. Оттам заявиха, че клиентите трябва да бъдат спокойни за парите си.

"В чисто човешки план сме много притеснени и се опитваме да помогнем по някакъв начин", съобщи пред bTV председателят на Надзорния съвет на Инвестбанк и собственик на Феста Холдинг Петя Славова.
В банката е създаден кризисен щаб, а телефонът за връзка: 0888 478 360.
"Директор на клона на "Инвестбанк" в Сливен е Веселка Цонева, един от най-добрите служители на "Инвестбанк", главен счетоводител е Ивелина Тенева. Останалите служители са Ваня Димитрова – счетоводител -касиер, Мими Величкова – счетоводител-касиер, Радина Терзиева – експерт кредитиране, Светлана Динева – счетоводител-касиер, Димитър Митков – охранител. Това са млади хора, професионалисти", се казва в съобещение на "Инвестбанк".

Близките на касиерката Светла, които заедно с роднините на другите похитени от часове стоят пред банката, разказаха, че са се свързали с нея към 17.00 ч. Тя успяла да вдигне телефона и да съобщи, че има обир. Казала, че се намира под бюрото и затворила. Според близките й похитителят е забранил на заложниците да ползват телефоните си и вече нямат връзка с нея. Жената е около 40-годишна и има син на име Явор.

МВР разпространи обръщение до журналистите, в което се казва: "Всякакви коментари и разпространяване на непотвърдена информация пречат на оперативните действия. Внасянето на допълнително напрежение усложнява работата на професионалистите. Очакваме да проявите разбиране, отговорност и търпение до приключването на случая!"

Последна актуализация в 21,05 ч.