Националният институт по метеорология и хидрология излиза от структурата на БАН, решиха спорещите страни при премиера Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет.

На срещата са обсъдени два варианта и по-приемливият е бил НИМХ да бъде изведен извън БАН.

"Значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) извън структурата на Българската академия на науките /БАН/", обяви министърът на науката и образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Той подчерта, че това извеждане не трябва да бъде механично, а трябва да бъде на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ. Това решение ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН вероятно на 10 септември, информира Красимир Вълчев.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски увери, че Академията ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от БАН, щом това е единственото решение.

"Направихме предложение за финансова независимост на НИМХ към БАН, но колегите не го приемат. Затова се разбрахме, че въпросът за извеждане на НИМХ от БАН ще бъде поставен на Общото събрание. Това е единственото решение, заради това БАН ще направи всичко възможно да подпомогне този процес", обясни акад. Ревалски.

Директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов посочи, че няма да се пречи на учените и служителите да избират къде да продължат да работят - в института или в БАН.

Министър Вълчев уточни, че ако Общото събрание на БАН не вземе решение за извеждане на института от неговата структура, държавата ще се намеси и това ще стане със законови промени. И в двата случая проблемът трябва да се реши до началото на 2019 година, за да бъде ясно финансирането на дейността на института, уточни той.

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към Българската академия на науките /БАН/ протестираха днес отново пред централната сграда на Академията с искане за излизане от БАН, след протеста им там на 21 юни. Те протестират, тъй като не са съгласни с разпределението от Общото събрание на БАН на допълнителните 15 милиона лева, отпуснати за 2018 г. от Министерския съвет и искат да излязат от структурата на Академията.

В интервю преди дни за БТА директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов заяви, че ако НИМХ излезе от БАН, е добре да премине към Министерството на образованието и науката, защото институтът иска да запази статута си на научна организация. Нашият институт съществува от 1890 г. и до 1962 г., включително, е бил извън БАН. Тези данни показват, че НИМХ е бил 72 години извън БАН и 56 години е Академията, каза проф. Брънзов.

По-рано в интервю за Dir.bg проф. Лъчезар Аврамов, който e в настоятелството на БАН, каза, че проблемът с недостига на средства за основните дейности на НИХМ е същият като на всичките им колеги в БАН. Според него излизането на НИХМ от Академията ще мултиплицира този проблема и наесен на протести ще излязат всички останали учени - от докторанти с 500 лева стипендии до професори със седемстотин лева заплати.