Десетки метеоролози от цялата страна протестират пред Министерски съвет с искане НИМХ да бъде изваден от общата структура на Българската академия на науките и да съществуват самостоятелно. "Дайте ни развод", "Искаме излизане от БАН", "Кой ще поеме отговорност", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи и въздух ни остави", "Пет месеца преговори с БАН - пак сме тук" - пише на издигнати от протестиращите транспаранти и плакати.

Днес изтича срокът, даден от премиера Бойко Борисов, за решаване на кризата с метеоролозите. От института твърдят, че ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на Академията между отделните институти и че има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на БАН и НИМХ.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Недоволството на метеоролозите и хидролозите от недофинансирането на института им е още от април. В спора между тях и ръководството на БАН, просветният министър, премиерът Борисов даде срок на двете страни да се разберат до 22 август, което не се случи.

"Настояваме правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на института. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", пише в съобщение на НИМХ до медиите.

Въпреки намесата на просветния министър в спора между ръководството на БАН и Националния институт по метеорология и хидрология, както и въпреки срока, който премиерът Бойко Борисов даде двете страни да се разберат, консенсус и до момента няма.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"Проблемът очевидно не се решава - вчера е имало преговори между БАН, министъра на образованието и науката, както и нашето ръководство, а също и нашите членове от общото събрание на БАН, където не се е стигнало до никакъв прогрес - представителите на ръководството на БАН са проявили абсолютна неотстъпчивост", обясни пред БНР Васко Гълъбов от протестния щаб, от който настояват правителството да вземе категорично решение за бъдещето на НИМХ.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

"В по-голямата част от историята си този институт не е бил част от БАН - той е създаден извън Академията, вкаран е в нея по грешка през 1962-ра и очевидно е време да бъде изкаран обратно, както и да се превърне в независима институция така, както е в повечето европейски държави", добави Гълъбов.