Проблемите с недостатъчното финансиране на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН отново изкараха учените на протест пред Министерски съвет с искане да искане да бъдат извадени от общата структура на БАН.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

В разгара на протеста проф. Лъчезар Аврамов от БАН посочи пред Dir.bg двете възможни решения на кризата: или да извадят НИМХ от БАН, или да нормализират финансовите условия на всички учени.  Първото решение обаче би мултиплицирало проблема заради недофинансирането на всички институти на БАН и би изкарало наесен стотици учени на протест.

"След няколко срещи с учени и служители на НИМХ стана съвършено ясно, че техните проблеми са същите, като на всичките им колеги в БАН - недостиг на средства за основните им дейности и дългогодишни, унизителни условия на заплащане на труда, които прогонват младите и оставят мизерни пенсии на възрастните. За разлика обаче от другите учени, НИМХ имат инструмент за заплаха и натиск - спиране на метеорологичните прогнози, който те вместо да насочат към държавата, която носи пълната вина, насочват към колегите си. Очевидно са убедени, че решението на проблемите не могат да получат в рамките на БАН и се опитват да се справят сами", коментира проф. Лъчезар Аврамов в качеството му на член на Съвета на настоятелите на БАН.

По думите му ръководството на БАН е напълно солидарно с НИМХ и по призива на премиера е направило предложение за пълна финансова и управленска независимост на НИМХ, в рамките на законовите и нормативни възможности.

Тъй като "НИМХ не желаят диалог и си въобразяват, че с ултиматум ще решат проблемите си", проф. Аврамов смята, че "сега решението е в ръцете на политиците и имат две възможности":

"Или да извадят НИМХ от БАН и да нормализират финансовите им условия, (което не е възможно без промени в Закона за БАН, Закона за бюджета и много други нормативни промени), и по този начин ще мултиплицират проблема, защото на есен ще излязат на протести всички останали (от докторанти с 500 лева стипендии до професори със седемстотин лева заплати), или да нормализират финансовите условия на всички учени (което е предвидено в Националната стратегия за научни изследвания) и да решат и проблема с НИМХ".

Лъчезар Аврамов е професор, доктор на науките.  Създател на лаборатория "Биофотоника" в Института по електроника на БАН и "Национален център по биомедицинска фотоника" От 2016 г. е директор на ИЕ БАН. Член е член на Съвета на настоятелите на Академията и участник в преговорите по проблема с НИХМ.