Очаква се следващите два автобуса да пристигнат в България по-късно тази вечер и утре сутрин.

Българи, подмамени да дойдат в Швеция за добре платена работа, мизерствали дни наред, принудени да лагеруват в автобус, паркиран пред посолството ни в Стокхолм. Други наши сънародници бяха окупирали гора в околностите на шведската столица и според шведските власти са извършили множество кражби в региона. Правителството отпусна извънредни средства за прибирането на нашите сънародници.

Човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората, казва премиерът по време на правителственото заседание в сряда. Той нарежда външно министерство да намери най-евтиния начин за връщане на излъганите работници в страната.

Трите автобуса, предоставени от шведските власти, потеглиха от Стокхолм вечерта на 25 юли с общо 198 души. Към Швеция пътуват 6 микробуса на МВнР и 2 автобуса на Министерството на отбраната. С тях могат да бъдат транспортирани общо 135 души.

В момента в Стокхолм се намират 62-ма сезонни работници, които са настанени в училище в близост до посолството, оборудвано с легла и душове. Други 52-ма души са в лагер в околностите на шведската столица. Българските граждани, които възнамеряват да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, препоръчват от външно министерство.