Според него фалшиви посредници са прибрали пари от близо 200 българи, на които са обещала високи надници като берачи на горски ягоди, малини, къпини и боровинки в Швеция. Те трябвало да работят в района на Йемтланд, в северната част на Швеция. След като пристигнали обаче, излъганите хора били оставени от посредниците да се грижат сами за себе си в горите.

Посолството ни в Швеция е в тесен контакт с полицейските и социални служби на Стокхолм и търси решение на проблема с българските граждани – берачи на боровинки, пристигнали в Кралство Швеция без трудов договор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В неделя по обяд пред посолството ни в Стокхолм се намираха 18 български граждани от тази група. Те нощуваха в автобус, осигурен от местните власти. Посолството им доставя храна, вода и кафе поне два пъти дневно.

Шест души от тази група отпътуваха за България още същия ден, за 9 души се организира отпътуване от Стокхолм в понеделник, на 23 юли. Полагат се усилия към тази група да се присъединят останалите трима от групата. В събота други 10 души бяха изпратени за България.

Посолството е подпомогнало част от хората да получат пари от близките си за закупуването на билети. Очаква се заминаването им да се организира при първа възможност.

На 20 юли в Стокхолм посланикът на България Светлан Стоев се срещна с представител на шведското министерство на външните работи, на която подробно бе обсъдена ситуацията с българските работници, отношението на шведските социални служби към проблема и търсенето на решения в конкретната ситуация. Обсъдени бяха и превантивни дейности, за да не се повтаря ситуацията с други наши работници.

Поради зачестилите случаи на подведени българи, които пътуват за Швеция с обещания за работа като берачи на горски плодове, МВнР съветва да не се предприемат подобни пътувания без предварително осигурен трудов договор.

Преди заминаване е препоръчително всеки да се консултира с Министерство на труда и социалната политика - Дирекция "Европейски въпроси и международно сътрудничество", координираща европейската ни политика по трудова заетост.