Средствата, в размер на 170 000 лева, ще бъдат осигурени от държавния бюджет по бюджета на Министерство на външните работи, съобщиха от правителствената информационна служба.
По-рано министър Младенов бе съобщил пред журналисти, че по предварителна оценка необходимите средства ще са 150 000 лева.

Начините на транспортиране се уточняват, за да може да са най-икономически изгодни и възможно най-бързо да могат хората да се върнат, допълни министърът. Той отбеляза, че се работи в тясно сътрудничество с шведските власти на всички нива.

"Швеция не е съседна на България държава, има нужда от намирането на разрешителни и други документи, които да осигурят възможността за транспортиране на сънародниците ни", допълни Младенов.

Това е еднократен акт, защото не искаме да създаваме прецедент, който да позволи на "мошеници, измамници и престъпници, които са подвели нашите сънародници, да злоупотребят със системата, която създаваме", заяви още външният министър.

Друг мотив за действията на правителството е големият брой на хората, които в момента са в тежко положение в Швеция. По думите на министъра правителственото решение е и заради нарастващото социално напрежение в някои от групите в местата, където се намират. Днес към Стокхолм пътуват представители на МВР и на социалното министерство, за да се включат в усилията за справяне с извънредната, по думите на министъра, ситуация.

Премиерът е разпоредил днес да се започнат бързи действия относно подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели сънародниците ни, и са ги отпратили към Швеция без договори и без ангажименти за извършване на работата.
В понеделник шведската полиция задържала по случая 43-годишен мъж, заподозрян за трафик на хора.

По предварителни оценки български граждани са отишли на сезонна работа в Швеция  да берат боровинки, малини и горски ягоди  и са без да имат трудови договори и са били измамени. Те са намират в различни части на Швеция. Някои от тях са пред българското посолство в Стокхолм, което заедно със шведските власти съдейства за осигуряването на сънародниците ни на храна и вода.

"Това, което научих за начина, по който те са стигнали там, и някои от случаите, в които те реално са платили, за да стигнат дотам, ме кара да ми настръхва косата", допълни министърът.

"Българското правителство взе решение да финансира връщането с автобуси на сезонните селскостопански работници". Това заяви по-късно пред АФП Брита Мохлин, високопоставен служител в столичната община, предаде БТА. Българският посланик потвърди тази информация пред шведската агенция ТТ.

Брита Мохлин уточни, че всички българи, пристигнали в Швеция за прибиране на реколтата, които може би са с хиляди, могат да се възползват от това организирано репатриране. Около 200 от тях са си устроили бивак пред посолството и чакат да се събере необходимият брой автобуси, за да отпътуват.

Междувременно проблемът с българските берачи придоби и политическа окраска в Швеция, съобщи "Фокус". Опозицията в шведския парламент настоя правителството да предприеме мерки както в страната, така и на ниво ЕС, предаде шведското радио.