Необходима е цялостна разяснителна кампания на ЕК за това какво е постигнато, какъв ще бъде графикът и кога хората могат да очакват те да се ваксинират. Това каза пред БНР Сергей Станишев, председател на ПЕС и евродепутат - за срещата на парламентарната група на ССД в ЕП с Урсула фон дер Лайен по проблемите на ваксинацията в ЕС.

По думите му е правилен подходът за общо договаряне от ЕК на ваксини за всички страни от ЕС.

"Г-жа Фон дер Лайен потвърди, че е за прозрачност. Да се знаят ангажиментите на компаниите и ако има проблеми, те трябва да бъдат обяснени на какво се дължат и да има натиск. ... Ваксините не трябва да са източник на печалбарство и тънки игри. Това е недопустимо", обясни той.

Според него е важен натискът върху компаниите да изпълняват своите задължения. Той посочи, че се търси баланс между безопасността и равноправието на хората и не може да се въведе изискване за ваксина, като "паспорт" за влизане в друга държава, докато не са еднакво достъпни ваксините за всички граждани на страните.

Сергей Станишев беше категоричен, че забавянето на ваксинационната кампания в България е отговорност на правителството.

"Поръчани са близо три пъти по-малко ваксини, отколкото ни се полагат по квотите на ЕС. Преобладаващата част от ваксините е на една компания - "АстраЗенека". В България не спазваме собствения си план - обявили сме, че до лятото около 36% ще бъдат ваксинираните", каза Станишев.

Според лидера на ПЕС ваксинирането и планът за възстановяване след кризата с Covid-19 са двете теми в предизборната кампания в България.

"БСП има всички шансове да спечели изборите, закономерно би било тя да е алтернативата. Повече се търси вътрешен контрол в партията, отколкото краен резултат на изборите. Притеснява ме, че в тази кампания няма да е възможен традиционният начин на личен контакт, а като водачи на листи са поставени хора, които не са познати в съответните региони", коментира бившият лидер на БСП.

По думите на Станишев в БСП масово се харесва президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова.

"Подкрепата за Радев е от много по-широки кръгове, отколкото подкрепят БСП. Би могло да се получи своеобразно преливане на авторитет, това изисква и по-ясни значи от президента Радев в подкрепа на БСП като основна опозиция. Той е гарант, че няма да има сделка със сегашните управляващи, защото той е непримирим със статуквото. Това са възможни позитиви в хода на парламентарните избори", каза още той.