Седем души от персонал в заведение в Царево са заразани с коронавирус. Всички са от София. Дошли в Царево за да работят в заведение като бармани и сервитьори. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Трябвало е да работят като персонал в заведение в морското градче, но не са имали възможност, обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас пред БНР Бургас.

"В момента те са поставени под карантина в хотел в Царево.Нямат никаква клиника", каза още д-р Паздеров.

"Пристигнали са в Бургас 24 часа преди да ги изследваме, нямали са време да контактуват с населението на Царево, нито да си изпълнят задълженията си", уточни той.

В Бургаска област положителни проби са дали други осем души.

Под пълна карантина е дом за възрастни хора в сунгурларското село Славянци, санитар, който работи там, е с положителна проба.

"Изолиран е болният, домът е карантиниран, никой няма да влиза, никой няма да излиза. Това се отнася и за хората и за служителите. След седмица или 10 дни ще направим първоначални изследвания на самия персонал там и на домуващите, за да разберем дали има някой болен", уточни шефът на РЗИ-Бургас

Лекар от айтоската болница е другият случай. Направена е дезинфекция в здравното заведение, издирени са контактните лица.

4 са случаите в община Несебър. Хората са си платили тестове, искали са да се проверят, поясни д-р Паздеров.Първо са били трима, след това един от контактните, които ние сме карантинирали, е показал положителен резултат и са станали 4-ма, уточни той.

Няма настанени в болница от новорегистрираните случаи в Бургас, всички са без или с лека симптоматика.

Общо 105 са новите случаи на Covid-19 в страната за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Сред тях най много са новозаразените в София - 23, следва Бургас - с 15 случая.

Вчера летище Бургас посрещна първите чужди туристи. Те пристигнаха от Нидерландия и ще почиват в Слънчев бряг, Несебър, Обзор и Созопол.  Ден преди бяха обявени резултати от изследване, обхванало 2300 души от 6 морски общини, което сочи, че са сигурна дестинация. Това са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Царево, Приморско.

"Резултатите са чудесни - под един процент от населението се е срещало с вируса! Ниска циркулация на вируса, нисък риск за хората идващи през лятото", заяви главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.