"С всяка изминала година в България се увеличава броят на православните вярващи, идващи от Русия", каза той.

Иконата на последния руски император Николай ІІ /1894-1917/ и неговото семейство, която бе подарена неотдавна от Руската православна църква на катедралния храм "Успение на Светата Богородица" във Варна, се радва на голям интерес както сред руските туристи, така и сред местните български вярващи, завия митрополит Кирил.

"Естествено, че има интерес към тази икона. Нещо повече, храмът винаги е бил посещаван от православни руснаци, сега те са далеч повече. Имаме идеята да построим църква, която ще бъде собственост на БПЦ, но църковните служби в нея ще бъдат съгласно руската православна традиция. Всичко това е необходимо, за да могат православните руснаци, които живеят тук, да се чувстват добре", отбеляза митрополит Кирил.

"Смятам, че църквата ще бъде построена там, където живеят компактно руснаци. Да вземем например град Бяла /Варненска област/, чието население основно се състои от руски граждани", заяви Варненският владика и добави, че проектиране на храма ще бъде осъществено от руска страна.

Българският архиерей поясни, че патриархът на Цяла Русия и Москва Кирил е предложил по време на миналогодишното си посещение в България да бъде построена за българските богомолци църква "Свети Киприян" в руската столица. Митрополит Кирил заяви, че изборът на нов български патриарх няма да промени отношенията между РПЦ и БПЦ, те ще си останат толкова топли, колкото и преди и в това не трябва да има никакви съмнения.

"Ние и занапред ще разширяваме връзките с Руската православна църква и ще провеждаме съвместни срещи, конференции, заедно ще се готвим за Светия и Велик събор на православната църква. Всичко това говори за единството в православието. Между нашите църкви няма разногласия, единствените въпроси, които трябва да се решат са свързани с организирането на общи мероприятия, насочени към укрепването на нашите връзки", заяви Варненският митрополит.

Той смята, че не съществуват никакви пречки българските и руски православни християни заедно да се молят в църквата "Свети Николай Чудотворец" в София. Така митрополит Кирил коментира недоволството на група българи от дейността на настоятеля на подворието на РПЦ при Българската патриаршия архимандрит Филип. "Смятам за нормално, че вярващите имат собствена позиция. Но те трябва да се запознаят със структурата на православната църква, където е важен самият приход, тъй като има приходски и неприходски църкви. Руското подворие няма приход. То има особен статут. Като цяло няма никакви пречки българи и руснаци заедно да се молят в тази църква", каза той.

Митрополит Кирил е категоричен, че "не трябва да се смесват църковните въпроси с политическите, защото напрежението около подворието на РПЦ в София премина в политическата плоскост".