Русе беше отличен с Голямата награда в дванадесетото издание на проучването на Дарик Радио "Кой е най-добрият град за живеене в България".

На официална церемония кметът на Община Русе Пламен Стоилов получи отличието от заместник министър-председателя Томислав Дончев.

"Дължа тази добра оценка на мотивирания екип, с който се грижим за развитието на Русе и на добрата комуникация с гражданите. Имаме ясно очертани визия и приоритети, като тепърва предстоят по-хубавите дни за града и ни чака още много работа. Тази награда е изключителен стимул и е чест за мен, че се присъжда на Русе", заяви Стоилов, цитиран в прессъобщение на общинската управа.

Класацията се провежда от 2007 г., като тази година в нея участваха 27-те областни града в страната, които бяха оценявани въз основа на 5 критерия: Икономика, Екология, Качество на живота, Образование, Сигурност.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи на Добрич наградата "Зелен град" в същата класация, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

"Тази година решихме да видим не само общите инвестиции в зелени политики, а и какви са собствените средства, които една община влага в екология на глава от населението. Защото когато отделиш и насочиш собствени средства към опазването на околната среда, значи наистина имаш отдаденост на каузата. Доказателство е и това, че като министър за втори път обявявам Добрич за най-зелен град", каза министър Димов при връчването на наградата на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Оценката на кандидатите е направна въз основа на вложените в зелени политики собствени, заемни и проектни средства през 2018 г. В класацията на първите десет общини по тези показатели след Добрич се нареждат Габрово, Враца, Търговище, Ямбол, Ловеч, Силистра, Пловдив, Велико Търново и Кърджали.