Държавният глава Румен Радев назначи с указ Александър Маринов за председател на Стратегическия съвет към президента. Това съобщиха от прессекретариата на президента.Със същия указ началникът на кабинета на държавния глава Калоян Методиев е освободен като председател и член на Стратегическия съвет поради многобройните му ангажименти във вътрешен и международен план.

Александър Маринов е социолог, телевизионен водещ. Народен представител от парламентарната група на БСП в 36-то и 37-то Народно събрание.

Той е професор и преподава във Философския факултет на Софийския университет.

При отчета си за свършеното през 2018 г. президентът обяви формиране на Съвет за стратегическо развитие на България "с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти". Идеята беше той да "разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната."

Два месеца по-късно Румен Радев обяви състава на новосъздадената структура, но след още толкова нейният ръководител Иво Христов обяви, че напуска кабинета на президента, за да стане депутат в Европейския парламент, а мястото му зае Калоян Методиев.