Стотици българи се отзоваха на призива за спасяването на паметника на Георги Бенковски в Копривщица. Монументът се руши, а парите за укрепването му не са малко.

Преди 3 месеца стана ясно, че един от символите на Копривщица паметникът на Георги Бенковски - не само се руши, но е и опасен за хората, решили да се поклонят пред него. "Всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора", каза пред bTV Генчо Герданов, кмет на Копривщица.

Скулптурата на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г., строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл - отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал - наливат смола. Затова 40 години по-късно - паметникът е опасен.

"Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години вече паметникът не е реставриран нито веднъж", посочи Кунка Неделева , "Дирекция на музеите", гр. Копривщица.

За спешното укрепване и реставрация на паметника стартира дарителска кампания. В началото на октомври кметът на Копривщица Генчо Герданив призна, че сумата, с която разполагат не е достатъчна.

3 месеца по-късно сумата е събрана с помощта на много родолюбиви българи. Още в началото на 2019 г. ще започне работата по спасяването на паметника на Георги Бенковски. Към момента са събрани близо 70 хил. лв.