Това показват резултатите от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН в периода август-септември 2013 г. сред 1056 души.

То е по поръчка на сдружение "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим, предадоха БНТ и "Дневник".

Според Тодор Галев от института това означава, че забраната за тютюнопушене, въведена преди около година, работи и тя не трябва да се отменя.
Очаква се депутатите да гласуват промени в Закона за здравето, с които да има зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши.

От въвеждането на забраната от 1 юни 2012 г. пушачите са намалели с 3% и са 45% от населението на страната, като 56% от тях са мъже, а 34 на сто жени.

48.7 на сто са в селата, а най-голям е делът им в двете крайни групи - на безработните и с най-високи доходи (над 2000 лева на домакинство).

Д-р Маша Гаврилова, старши експерт в "България без дим", каза, че за последните години броя на жените пушачи значително се е увеличил.

Половината пушачи на ден употребяват между 11 и 20 цигари, около 35 на сто под 10, а останалите пушат над кутия.

Експертите наблюдават слаб спад спрямо 2012 г.
Основният фактор, който би повлиял за спирането на пушенето, е рискът за здравето, последван от покачване на цената на изделията.

Според изследването основно се пуши вкъщи - 92.2% от отговорите на пушачите, 55 на сто - на улицата, 37% - на работното място, а 24 на сто - в заведение за хранене, и в нощен клуб - 17.3 на сто.

Само малко над 15% са били свидетели на пушене в питейно заведение през последния месец.
Други 20 на сто рядко са виждали нарушител, а по около 30% са отговорили "Никога" или "Не съм посещавал заведение".

Над половината от участниците не биха реагирали, ако се сблъскат с нарушаване на забраната.

Над 20 на сто ще направят забележка на пушача, около 13 на сто или ще направят забележка на персонала, или повече няма да се върнат на същото място.
Едва 5.7 на сто ще подадат сигнал на институциите.

65% от запитаните обаче не знаят къде и как да сигнализират, ако станат свидетели на нарушение.

Близо 1/3 от пушачите запалват първата си цигара между 15- и 18-годишна възраст.

В писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков "България без дим" и организациите от "Коалиция за живот без тютюнев дим" настояват забраната да се запази и да се засили контролът на държавата по изпълнението й, с което ще докажат, че не защитават корпоративни и олигархични цели.


Вижте резултатите от анкетата на Дир.бг