Освен това започна и онлайн петиция за спасяването на сградата, предаде bTV.

Протестът е против намерението на собственика на сградата Валентин Златев да я разруши и да я изгради наново. Експертният съвет към МК е разгледал инвестиционния проект на шефа на "Лукойл" и според някои информации, е гласувал одобрение на намерението за събаряне и "преизграждане" на къщата.  

Вижте снимки >>>

През лятото имотът е подложен на подробно обследване и 3D заснемане, защото собственикът иска да я събори и да изгради наново със съвременни материали.

Архитектурната общност обаче вече е разединена за състоянието на имота и за намеренията на собственика.

Според архитект Анна Неврокопска практически автентичността на сградата в никакъв случай няма да бъде съхранена.

Каква памет пазим аз не мога да разбера, при едно възстановяване този автентичен вид ще бъде абсолютно запазен”, запита д-р инж. Димитър Назърски.

Протестиращите пред министерството на културата коментираха, че са „против събарянето и преизграждането” на сградата, тъй като това би нарушило автентичния ѝ вид. Според тях няма основания за събарянето ѝ, защото къщата е в добро конструктивно състояние.

Протестиращите уточниха, че не искат оставката на министъра, независимо, че именно от него зависи как ще продължи процедурата и, съответно, какво ще е бъдещето на постройката.

Според световна практика преизграждане на стари сгради се прилага, само когато няма никакъв друг шанс за укрепване.

"Къщата с ягодите" е построена през 20-те години на миналия век, а е била обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я така, защото преди време дворът ѝ бил пълен с ягоди.

Министерството на културата съобщи днес официално, че не е взело решение по инвестиционния проект за къщата на ул. "Сан Стефано" 6. Тя е паметник на културата с местно значение, казват от там и добавят, че ще се съобразят със становището на всички компетентни институции и експертни оценки по този казус.

„МК ще отчете и изразената гражданска позиция за съдбата на къщата”, посочват от там и благодарят на всички граждани, които изразиха мнението си за бъдещето на тази сграда.

От Столична община също заявиха, че ще поискат независима експертна оценка за състоянието на сградата и възможностите за нейното съхраняване. Къщата е важна част от културното наследство на София и трябва да бъде опазена и съхранена, пише в становището на Столична община.