Окръжната прокуратура София се е самосезирала и е извършила внезапна проверка на Гранично контролно-пропускателен пункт Калотина, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Екип от прокурори са проверили действията на държавните органи по прилагане на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Към момента на проверката е било установено, че започва изграждане на термокамера за измерване на температурата на всички влизащи на територията на България.

Също така е било установено, че от РЗИ София област и УМБАЛ "Св. Анна" - София е създадена организация за преглед и насочване на всички лица, влизащи на територията на България от рискови държави.

Осигурен е денонощен режим на работа и контрол. На всички пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19 се извършва проверка на здравословното състояние. Попълва се "Формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19".

На всички, пристигащи от страни с потвърдени случаи на заболели, се връчва листовка с препоръки за 14-дневна карантина.

Оказва се пълно съдействие от органите на МВР - ГПУ "Калотина" и Митница "Калотина" по създаване на организация и контрол на разпоредените мерки. От служителите на Митница "Калотина" се извършва засилен контрол на изходящите от България трасета за износ на медицински изделия и препарати, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19, посочват още от прокуратурата.