Мистериите около това ново заболяване са много. За мен Covid-19 е едно чисто биологично оръжие. Това сподели пред БНР кардиологът проф. Младен Григоров. Той изказа подозрения, че икономическите последици за света ще направят много хора милиардери.

"Така е било и така ще бъде. За жалост този път е много вулгарно", добави той.

Според кардиолога е много обезпокоително понижаването на възрастовата граница на заболелите и починалите.

"Нашата здравна система засега се държи много прилично", подчерта проф. Григоров.

Той определя създалото се напрежение около случаите на затруднен прием в болниците като "психо пандемия", при която изплашените хора за всяко нещо викат Спешна помощ, но без да се налага това, а в същото време хора, имащи нужда от това, остават без достъп.

Професорът по кардиология уточни, че в приемните пунктове (фургони) пред лечебните заведения опитен лекар - ако има слушалка, оксиметър и термометър, ще може да прецени дали пациентът е с Covid-19 и ще реши дали да го върне вкъщи за лечение, или трябва да бъде приет в болница.

"Има изработени алгоритми в медицината. Колкото по-тежък е случаят, толкова повече важат тези алгоритми. Лекарят на първия пост трябва да има опит, знания и дори импровизация, за да може да се справи", казва професорът.

Той определи идеята за Covid пунктове като много добра, но изрази притеснение да не бъде провалена поради неопитни кадри, които да бъдат поставени там.

"Сложи ли се неопитен човек, което се опасявам, че ще стане поради недоразбиране на тази етапност, ще се оплеска цялата работа. Иначе това е много хубава идея, която ще облекчи приема в болница", споделя още кардиологът.

Той препоръчва да се използва опитът на "Пирогов", където пациентите идват със собствен превоз.

"Защо за всеки кихнал да се вика линейка?!", пита той.

Според него трябва да се обособят болници с много добре заплатен персонал, които да се занимават само с Covid случаи. По думите му така няма да се кръстосват потоците от пациенти и няма да се налага спиране на плановите операции.