Момиченцето почина в смолянската болница през септември 2009 година от бързо развиващ се сепсис, след като първоначално бе лекувано за варицела.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу четирима медици - д-р Денка Лалова, д-р Виктор Господинов, д-р Мария Ирикева и д-р Красимира Василева, за причинена смърт по непредпазливост и немарливо изпълнение на задълженията си.

Смолянският окръжен съд постанови оправдателни присъди за Лалова, Ирикева и Господинов, а наказателното производство срещу Василева бе спряно заради тежкото й здравословно състояние.

Днес Пловдивският апелативен съд отмени решението на смолянските магистрати по отношение на личния лекар на момиченцето д-р Денка Лалова и лекарката от спешното отделение в МБАЛ-Смолян д-р Мария Ирикева. И двете бяха признати за виновни и им бе наложено условно наказание - 1 година за Лалова и 2 години за Ирикева, като им бяха отнети лекарските права за съответно 12 и 24 месеца.

Съдът призна Лалова за виновна в това, че като общопрактикуващ лекар чрез бездействие, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, е причинила по непредпазливост смъртта на Никол Сурчева.

Ирикева също е призната за виновна, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност - лекар-ординатор, е причинила по непредпазливост смъртта на 4-годишното дете.

Присъдата е потвърдена в останалата й част, в която подсъдимият Виктор Господинов е бил признат за невинен.

По делото има няколко експертизи, които излагат две противоположни становища за причините за смъртта на детето и съпричастността на обвинените лекари. Затова Пловдивският апелативен съд назначи повторна, петорна, комплексна съдебно-медицинска експертиза с други съдебни лекари, припомнят магистратите.

Според нейното заключение смъртта на Никол е настъпила в резултат на хеморагична пневмония, която е едно от усложненията на варицелата. Експертите са категорични, че всички подсъдими с бездействието си са допринесли за фаталния край. Нарушили са правилата за добра медицинска практика, тъй като са извършили задълженията си в непълен обем, недостатъчно задълбочено и професионално.

По този начин е налице пряка причинно-следствена връзка на тяхното поведение с настъпилата смърт на детето, пише в мотивите си съдът.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.