Изпратени бяха редица съболезнователни адреси до близките и роднините на внезапно починалия създател на Информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов, автор на книги и задълбочени публикации по проблемите на Западните Балкани, националната сигурност и българската военна история.

"Напусна ни един голям човек и родолюбец, който посвети живота си на България като офицер от Българската армия, а впоследствие като журналист, писател, общественик", пише президентът Румен Радев. Държавният глава отбелязва, че създадените от Красимир Узунов информационна агенция и верига от радиостанции са се превърнали не само в синоним на обективна информация, но имат съществен принос и за патриотичното възпитание и отстояването на българщината сред сънародниците ни зад граница.

"Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено, защото то в пълна степен бе олицетворявано от думите на легендарния командир и педагог полковник Борис Дрангов: "Животът не се мери по дължина, а по съдържание", пише Румен Радев в съболезнователния адрес.

Премиерът Бойко Борисов заяви: Отиде си един прекрасен човек, оставил голяма диря в създанието на хората, които го познаваха.

България загуби един истински човек. Това каза за Радио "Фокус" председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева. "Красимир Узунов беше голям мой приятел, патриот, родолюбец. Толкова много ни боли от тази загуба, че думите са  безсилни. Съжалявам, че толкова рано го загубихме. Той можеше да даде още много на България, на българите и дано никога не го забравим. Много ми е трудно да говоря за него в минало време, защото той живееше с мисълта за България, той беше верен приятел. Ще го запомня с неговата обич към родината, с благородството и с това, че винаги беше готов да помогне на приятел в беда. България загуби много, загуби един истински човек", каза Караянчева.

Посмъртно ще наградим Красимир Узунов с най-високото отличие на Министерство на туризма. Това каза за агенцията министърът на туризма Николина Ангелкова. "Загубата е изключително тежка и внезапна. Болката е голяма, защото Краси Узунов беше на първо място страхотен приятел и човек, който винаги се ангажираше както с проблемите на България, така и с хубавите неща", обясни тя. Относно сектор "Туризъм", министърът уточни, че Узунов се е старал да направи България прекрасно място за живеене.

 С него си отиде голям професионалист, отиде си и един много добър приятел", заяви Ангелкова.

"Посмъртно ще наградим г-н Красимир Узунов с плакета на Министерство на туризма, който е най-високото отличие на институцията, за съвместната ни работа и за всичко, което е направил, за да подпомогне изграждането на България като предпочитана туристическа дестинация", съобщи министърът на туризма.

Започвам да работя по идея за създаване на малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов пред неговата агенция. Това каза  експертът по антитероризъм и общественик Христо Смоленов. "Краси Узунов е офицер на България, цял живот е бил Поручика и остана в този командирски строй, като един от хората, които ще ни дават личния си пример и които ще ни карат да се чувстваме също така непобедими, какъвто беше той през целия си живот", обясни Смоленов.

"Краси Узунов е личност, заради която си струва да стегнем редиците си като патриоти. Личност, за която си струва да спечелим още едно сражение и да му го посветим. Аз много ще се радвам пред неговата агенция да има малък, но изразителен паметник на Красимир Узунов и започвам да работя по тази идея още сега. Струва си, да се създаде и фондация, която да продължава изследователската и публицистичната работа на Красимир Узунов, защото той създаде за духа идните патриоти няколко забележителни ориентира", коментира той и добави, че трудът му е достоен за честта и гордостта на българската военна интелигенция. "Красимир Узунов е едно явление, което като че ли е извън времето, извън сегашното меркантилно време, извън условностите на политическата коректност. Красимир Узунов е победоносното пламъче в нашата патриотична мисъл и дело за България.  Мир на праха му! Свобода на духа му! Този човек тепърва ще ни е нужен като побратим по дух", каза още Христо Смоленов.

Красимир Узунов е истински български родолюбец, не просто журналист. Умишлено не използвам беше, защото и сега е сред нас и ще бъде с това, което остави, написа, създаде и изговори за България и българщинатa. Това каза за агенцията лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нека почива в мир, а ние да пазим оставеното от него наследство", заяви тя.

Красимир Узунов оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Това казва в съболезнователен адрес председателят на ПП АБВ Румен Петков. "В този скръбен момент, приемете от мое име и от името на ПП АБВ най-искрени  съболезнования. Съпричастни сме и сме до Вас в този труден за всички ни ден", казва Петков. "Разделяме се с един забележителен човек с висок обществен авторитет. Като създател на Информационна агенция и най-голямата българска едноименна радиоверига, той оставя след себе си житейска и професионална история, постижима за малцина. Скърбим за Поручика, защото дните ни вече няма да бъдат същите. Светла му памет!", се казва още в съболезнователния адрес на председателя на ПП АБВ.

Днес България загуби един истински патриот и родолюбец, който създаде и наложи стандарт за обективната, бърза и точна информация. Красимир Узунов ще липсва на всички, които го познаваме, защото беше честен човек, който винаги поставяше принципите и идеалите пред самоцелната печалба и успеха. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. "Затова и Информационна агенция "Фокус" е не просто медия, а новинарска институция, която той изгради спрямо личните си високи морални стандарти. Поднасям своите сърдечни съболезнования на семейството на Краси! Ще ми липсваш, приятелю!", заявява Цветан Цветанов.

Красимир Узунов винаги се стремеше да възвърне достойнството на България, което тя е имала през годините. Това каза за Радио "Фокус" председателят на СДС Румен Христов. "Той беше истински родолюбец, деен човек, приятел, оптимист. Това е голяма загуба за България, поднасям искрените си съболезнования. Беше трудолюбив, прагматичен и весел човек", обясни той. Христов добави, че Красимир Узунов винаги е гледал с оптимизъм на процесите, които се случваха у нас и в региона. "Знаем неговите позиции, изразени в многото книги, които успя да издаде, позициите му по отношение на съседна Македония и Балканите. Качествен човек, истински човек", каза още той.

Загубата на Красимир Узунов е неизмерима за България. Кончината на Красимир Узунов е неизмерима загуба за България. Това се посочва в съболезнователен адрес, изпратен от Н. пр. посланик Анатолий Макаров, посланик на Руската федерация в Република България. "Кончината на Красимир Узунов е неизмерима загуба за България. Създадените от него Агенция и Радио "Фокус" винаги са били начело на събитията, обективно отразявайки всички важни новини от България и света. Г-н Узунов бе истински професионалист и фанатик на своето дело, в което той влагаше не само време, но и душа", заявява посланикът. "Ще го запомним като разностранен и талантлив журналист, историк, колекционер, истински патриот на своята страна. Много руски дипломати поддържаха с него приятелски отношения и са дълбоко потресени от неговата внезапна смърт", се казва още в съболезнователния адрес.