В столичния храм "Св. Неделя" Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий възглави света литургия в деня, в който църквата в своите последования и молитви възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в Ада, предаде БГНЕС.

Вижте снимки >>>

И на днешната литургия десетки вярващи християни запалиха свещ и оплакаха тялото на Спасителя.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден" от Страстната седмица. Това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".

Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба.

Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с народа със запалени свещи обикалят около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на "живота на света" в смъртта.

Богослуженията на Велика събота са най-високата точка в православната литургическа традиция.

Те не представляват драматическо разиграване на историческите събития на смъртта и погребението на Христос и не са ритуално изобразяване на евангелски сцени.

Тези богослужения са най-дълбокото духовно и литургично проникновение във вечния смисъл на Христовите спасителни действия.