Екипаж с вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово оказва помощ в овладяването на огнената стихия край Драгоман, предаде БГНЕС.

От военното министерство съобщиха, че вертолетът е излетял в 17.40 часа от авиобазата в Крумово със задача да погаси огъня от въздуха.

Действията на военнослужещите са координирани със структурите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Заради сухото време и високите температури, опасността от пожари е повишена в почти цялата страна.

По-рано беше съобщено, че в днешния зноен ден разградските пожарникари гасиха треви и храстовидна растителност, пламнала в непосредствена близост до гъсто населения жилищен район "Орел" в Разград.

Пожарът се разгаря в местността "Грънчарски дол", но екипът пожарникари бързо ограничи действието му, като предотврати опасност от запалване короните на иглолистни дървета, което би улеснило разпространението на пламъците към жилищните сгради.

Втори ден бушува пожарът край Сливница

Голям пожар бушува вече втори ден край бившия военен полигон край Сливница. Огънят е обхванал хиляди декари треви и иглолистна гора.

На мястото има пожарни коли и екипи на Гражданска защита, съобщи БНТ. В гасенето участват и 36 доброволци от Драгоман.

Кметът на Драгоман Андрей Иванов обясни, че пожарът е в местността Три уши, в иглолистна гора е. Овладени са четири точки, като целта беше да се спасят основно селата Мало Малово, Раяновци и Голямо Малово.

Според него няма място за паника, не е близо до населените места, но за съжаление ще отиде поредната хубава иглолистна гора.

Андрей Иванов не се ангажира с версии за пожарите. Буди съмнение това, че едновременно на територията на община Драгоман и на територията на общините Сливница и Костинброд пламнаха 7-8 пожара едновременно. Дочува се оттук оттам за войни за субсидии.