Противно на логиката, семейството е получило строително разрешение за това от районното кметство от 2010 г.

Блок 16 в жилищен район „Тракия" вече е известен освен като „Белия лебед" и като „Белия фургон". Постройката, изградена от термопанели, е плътно прикрепена към стената на блока. От едната страна на съоръжението има прозорец, но входна врата не се вижда. Остава загадка и за какво ще се използва стаята.

67% от жителите на блока са дали разрешение за строежа на постройката, но според настоящия кмет на район „Тракия" Костадин Димитров, те са били подведени.
"Вижте, има малко подвеждане. Самата етажна собственост е казала „Да, ние искаме една конструкция, която да ни предпазва от снеговалеж и дъждовалеж, но след това самото изпълнение е съвсем друго", обяснява Димитров.

Районният кмет призна, че семейството е получило разрешение за строителство от предишния кмет на „Тракия". В проекта обаче е посочено „ремонт на покривна тераса", а с просто око се вижда, че става дума за изграждане на нова площ към жилище.

"Сега започва проверка и при установени нарушения следва констативен акт, а собственикът ще бъде предупреден да премахне конструкцията за собствена сметка. Ако не го направи - ще я премахнем ние, а той ще ни заплати разходите", каза Димитров пред Plovdiv24.

В столичния жк "Младост 4" пък собственик на 2-стаен апартамент на деветия етаж решил, че жилището му е малко, присвоил терасите към стаите си и си направил допълнителен балкон. Терасата виси на метални винкели на гърба на блока. "Четирима алпинисти завариха железата преди години", обясниха съседи. Те допълниха, че на няколко пъти от блока се откъртвала мазилка, тъй като самоделната тераса се държи за панелите.

До края на седмицата ще станат ясни резултатите от назначената проверка, които ще покажат дали семейството трябва да се раздели с фургона на последния етаж.