Това каза в интервю за “Фокус”д-р Венцеслава Тасева, заместник-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Гратисният срок беше договорен вчера между търговците и агенцията. Веригите са категорични, че един месец е достатъчно време, в което те ще могат да се справят и хората ще имат потребителския си избор – дали да купят от това птиче месо, което ще бъде обект на промоции и ще бъде с намалени цени, или да купят от останалото, което вече се произвежда според изискванията на наредбата, коментира Венцеслава Тасева.

Ако след изтичането на този месец все още има налични, нереализирани количества, в което се съмняваме, те или ще бъдат унищожени в екарисаж, или ще бъдат дарени на Хранителната банка, добави Тасева.

След влизането в сила на наредбата всички производители в България трябва да произвеждат птиче месо със съдържание на вода до 4,3%. Това е минималното количество вода, използвана да се охлади птичият труп, което е необходимо при технологичното производство.
Проверка на агенцията обаче показа значителни количества вода над нормата в пилетата, което ги прави по-тежки.