Наскоро Dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в шест основни категории.

За втора поредна година бяха раздадени и почетни награди на същата стойност за фото- и видеорепортаж.

Почетна награда за фоторепортаж получи Петър Георгиев с материала си Оживеният Ню Йорк опустя (снимки), публикуван от БНТ на 31 март. Той е журналист на свободна практика, чиито снимки публикува интернет страницата на обществената телевизия.

"Искам да поздравя всички журналисти и всички хора, които правят всичко възможно максимално много информация да стига до хората, за да знаем срещу какво сме изправени, каза при получаването на наградата Петър Георгиев, имайки предвид влиянието на пандемията. "Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен", завърши изказването си по време на церемонията той.

Пред Dir.bg Pетър Георгиев сподели, че е започнал да се занимава сериозно с журналистика в университета, докато е следвал във Великобритания. След това няколко години е бил репортер и кореспондент на Българската национална телевизия. Тази пролет е бил част от екипа на NBC News в Ню Йорк, по думите му - когато вирусът превзе света. "Оценявам възможността да отразявам събитие от подобно значение толкова рано в кариерата си. Това за пореден път ми показа колко непредвидима може да бъде журналистическата професия", отбеляза Петър Георгиев.

За дълбокия отпечатък на пандемията - в снимки и емоции

За получената награда от конкурса Web Report Петър Георгиев сподели, че признанието го е изненадало. "Рядко правя фоторепортажи. Когато отразявам новини, обикновено разказвам за тях с думи. В случая обаче едва ли имаше по-добър начин да бъде описан призрачният Ню Йорк по време на пандемия от представянето му с няколко снимки. Никога няма да забравя тази гледка. В онзи момент може би за първи път наистина си дадох сметка за мащаба на пандемията и за дълбокия отпечатък, който тази криза ще остави върху живота ни за години напред. Съединените щати продължават да бъдат една от страните, най-силно засегнати от коронавируса. Надявам се, ако не през тази, то през следващата година американските градове да започнат да се връщат към по-нормален живот и никога отново да не изглеждат както Ню Йорк в първите дни на карантината."

Как пандемията се отрази на медиите

Пандемията е ключово събитие за цялата медийна индустрия. Кризата ни накара да излезем от комфортната си зона, подлагайки на изпитание дори най-големите редакции по света, изтъква Петър Георгиев. И добавя, че в резултат от това много нюзруми са били принудени да съкратят още повече персонал и да работят на ръба на възможностите си. "Именно в тази обстановка обаче си пролича истинския смисъл на работата в обществения интерес - концепция, заложена в основата на професията ни", категоричен е авторът.

Признание към колегите журналисти

Петър Георгиев изрази дълбоката си признателност към всички колеги в България, които "продължават да работят в условия на пандемия и политическа криза въпреки напрежението, натиска и несигурното бъдеще". "Конкурсът Web Report е прекрасна инициатива, която да поощри усилията на тези професионалисти. Най-важната подкрепа обаче трябва да дойде от самите медийни организации. Телевизиите и дигиталните издания у нас трябва да осигурят по-добри условия на репортерите и останалата част от екипите си, за да бъде възможно задълбоченото отразяване на тези бурни времена", каза в заключение Петър Георгиев.

Потънал в мека дъждовна мъгла, Ню Йорк изглежда смразяващо празен. Обезлюдените улици, твърде нетипични за метрополис, правят още по-силно впечатление на фона на настъпващата пролет. Градът, който никога не спи, сега води тихата си битка с коронавируса.

Около две седмици след като президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ, Ню Йорк остава най-силно засегнатият от здравната криза американски щат. Общият брой на заразените надхвърли 66,000, а повече от половината живеят в емблематичния град със същото име.

Мерките за сигурност постепенно промениха облика на Манхатън и останалите четири административни района - Бруклин, Бронкс, Куинс и Статън Айлънд. Гражданите рядко излизат от домовете си, а навън спазват разстояние помежду си.

"Бродуей" замлъкна, след като всички спектакли бяха отменени поне до средата на април.

На "Таймс Скуеър" рекламите светят ярко, но няма кой да ги види. От типичната за центъра навалица няма и следа.

Времето тече с различна скорост.