Една от мисиите на журналистиката е да съхрани мястото за компромис в обществения диалог. Това каза главният редактор на Dir.bg Никола Костадинов при гостуването си в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Там той представи седмото поредно издание на конкурса за качествена журналистика Web Report.

"Създадохме традиция в конкуренцията между авторите от различни медии, които дават добрия пример в родното онлайн пространство. Организираме този конкурс, защото смятаме, че техният пример заслужава още една трибуна, чрез която да достигне до повече хора", обясни Костадинов, а след това обърна внимание, че крайният срок за приемане на съдържание приключва след 8 дни.

"Изпращайте материали, публикувани от 7 февруари 2023 г. до 30 април 2024-та", призова той, а след това посочи и изискванията.

Заяви участие ТУК >>

Материалите трябва да са излезли на страниците на уебсайт, личен блог/влог или в официален профил на кандидата в социалните мрежи. Да не са участвали в предишното издание на конкурса. Да бъде оригинален авторски материали, да са написани според езиковите правила на българския език, да цитират коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки. Критериите за оценка са журналистическо майсторство, оригиналност и творчески подход, обективност, пълнота и достоверност на цитираните източници, обществена значимост, информативна стойност, отзвук в социални и други медии.

Никола Костадинов обърна специално внимание на регионалните журналисти.

"За тях времената са най-трудни. Подложени са на натиск от местна власт, от местни дерибеи, от силните на деня по места. Призовавам ги да пратят всички свои публикации, които отговарят на условията на конкурса, всички материали, които са им създали проблеми на местно ниво и които имат нужда от национална трибуна. В Web report те ще я получат, ще влязат в контакт с други журналисти от т.нар. национални медии, ще получат подкрепата, която намират трудно в градовете си", каза главният редактор на Dir.bg.

Наред с добрите намерения и идеалната цел на конкурса Никола Костадинов не спести и някои от проблемите, с които журналистическата гилдия трябва да се бори.

"Агитките превзеха публичното пространство. Първо бяха спортните, след тях политическите, а през медиите сега те проникват още по-дълбоко в обществото. Съвременните технологии ни позволяват да разучаваме аудиторията и да знаем какво търси. В надпреварата за по-големи обхват, рейтинг, пазарен дял, ние предоставяме исканото от потребителите съдържание, но така ги вкарваме в информационна фуния, затваряйки им прозорците към другата част от света. В резултат получаваме дълбоко разделение на агитки, които стават все по-агресивни. Така изчезва полето за компромис в обществения диалог. Една от нашите мисии е да го съхраним, защото абсолютизирането на истината може да ни заведе там, където не желаем да бъдем", завърши Никола Костадинов. 

Изисквания и допълнителна информация за участие в Web Report:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".