Пенсионери настояват минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст всяка година да се определя спрямо линията на бедност и да бъде равна поне на нея. Това казаха председателят на Българската асоциация на пенсионерите-София Николай Говедаров и Тодор Стамболов - главен координатор на организацията, цитирани от БТА.

Сега линията на бедност е 321 лева, догодина ще бъде 348 лева. От началото на годината минималната пенсия стана 200 лв., но от 1 юли всички пенсии бяха увеличени по швейцарското правило с 3.6%.

Пенсионерите искат още и преизчисляване на пенсиите за стаж и възраст, съобразно стандарта на живот в годините на осигуряване, както и ежегодно преизчисляване на пенсиите.

"Ако съм работил преди 1990 година и съм взимал 500 или 300 лева, за онова време съм вкарал определени пари в системата спрямо жизнения стандарт тогава, а държавата чрез различни закони отнема възможността ми да си получа внесените парите за спокойни старини", коментира Говедаров.

Пенсионерите настояват още и за отпадане на тавана на пенсиите. Държавата е поставила ограничителен праг още преди години, за да не изплаща реалните пенсии на миньори, летци и т.н. , каза Говедаров и допълни, че всички суми, които не са изплатени в годините заради действащия във времето таван могат да бъдат ползвани за увеличение на минималната пенсия.

Таванът за новоотпуснатите пенсии по закон трябва да падне от 1 януари 2019 г. За тези преди тази дата ще има преизчисление и те ще станат 1040 лв. Това създаде напрежение сред старите пенсионери, които поискаха отпадане на тавана за всички пенсии. Депутати изчислиха, че това ще струва на държавата 155 млн. лв. за 2019 г.

БАП прави национална безсрочна подписка "Пенсионерски протест" с исканията за промяна в размера на пенсиите, като не събира подписи в столицата, както и в областните центрове, които по думите на Говедаров, не отразяват действителността в изчезващите села и малки градове.

В подписката вече са се включили 8342 реално протестиращи граждани от 56 населени места на България. Всички те са посочили имената и адресите си. Говедаров отбеляза, че подписката не е приключила и участниците в нея непрекъснато се увеличават. По думите му хилядите бедни, отрудени, инвалидизирани пенсионери не могат да си позволят да платят транспорт и да протестират пред Народното събрание.