По закон таванът на новоотпуснатите пенсии пада от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв. Това обясни пред БНТ д-р Хасан Адемов - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС и депутат от ДПС.

Той уточни, че има внесена петиция до председателя на НС Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана не само за новоотпуснати пенсии, а за всички с ограничен размер. Те са около 65 000, по информация на НОИ. За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв.

"Проблемът не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани. Трябва да проведем една дискусия и да дадем публичност на техните искания, за да може да се вземе решение", допълни Адемов.

Той обясни още, че до 1997 г. на практика не е съществувал регистър на осигурените лица и тъкмо затова таванът през 2019 г. трябва да отпадне, защото е ясно, че има пряка връзка между осигуряването и размера на пенсиите.

Днес приключва публичното обсъждане на Закона за хората с увреждания. Предстои заседание на социалната комисия, за да се разгледат внесените законопроектите, каза още д-р Адемов.

По думите му майките на деца с увреждания очакват този въпрос да бъде решен по възможно най-бързия начин.

"Не са доволни от темпоритъма, с който върви приемането на тези закони. Аз съм убеден, че до края на годината това ще се случи. Дали ще има нови протести на майките зависи от това в какъв вид законите ще излязат от НС след второ четене", каза депутатът.

Той коментира и проблема с липсата на медицинска помощ за деца, болни от диабет в детските и градини и училищата.

"Човешки ресурси - трябва да се помисли за този фактор. Това е проблем номер едно, той е проблем на обществото като цяло и може да бъде решен с общите усилия на всички ведомства и институции, които са ангажирани", каза Адемов.