Българският патриарх Неофит прие на официална среща в Софийската митрополия началника на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Красимир Станчев, съобщиха от НСО.

В навечерието на Коледните и новогодишни празници началникът на НСО е благодарил за благословията на Негово светейшество и за подкрепата на Българската православна църква за дейността на служителите на Службата за охрана, в т.ч. при редица посещения на високо и на най-високо държавно равнище, както и във важните за охранителната служба на България събития.

В прессъобщението се допълва, че по време на разговора Светейшият патриарх Неофит е откроил дългогодишното добро сътрудничество между Българската православна църква и НСО, особено при посещенията у нас на Вселенския патриарх Вартоломей и на Руския патриарх Кирил. НСО оказва съдействие на БПЦ и при многобройните посещения на свети мощи и чудотворни икони.

Бригаден генерал Красимир Станчев е потвърдил готовността на НСО да бъде на разположение при необходимост на църквата при организирането на международни инициативи и дейности.

На срещата е обсъдено и осигуряването на охраната на Патриаршеската катедрала в предстоящите Рождественски и новогодишни празници. Предстоятелят на БПЦ е пожелал светло посрещане на Рождество Христово и ангел пазител, който да закриля всички служители на НСО през предстоящата нова 2020 година, пише в съобщението.