В момента се ремонтират близо 15 км от път I-5 Русе - Бяла, в участъка от разклона за село Пиргово до отбивката за Две могили. Отсечката е на биндер, предстои полагането на последния асфалтов пласт и поради това е без пътна маркировка.

По време на ремонтните дейности е въведена временна организация на движението, която е съгласувана от "Пътна полиция". Поставени са необходимите пътни знаци и скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч, която не се спазва от голяма част от шофьорите.

В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" отправи искане до "Пътна полиция" до приключването на строителните дейности, които се предвиждат да бъдат до 30 септември, в района на отсечката да има постоянно полицейски патрул, който да следи за стриктното спазване на правилата за движение.

Агенция "Пътна инфрластруктура" апелира шофьорите да спазват правилата за движение и въведената временна организация по време на извършващите се и в момента ремонтни дейности. Дали този апел ще стигне до водачите, е отделен въпрос.

С това си искане АПИ призна официално- у нас никой не спазва правилата за движение, даже това да застрашава живота му и живота на други хора. Въпросът е-можем ли да поставим по един полицейски патрул на всеки ремонт на път в страната? Нарушаването на правилата за движение се вижда навсякъде-само в София стават хиляди такива нарушения всеки ден.

Каране в автобусната лента, отнемане на предимство, нарушаване ограничението на скоростта по булевард с еднопосочно движение-това е ежедневие, което всички виждаме, с изключение на пътните полицаи. А те не ги виждат, защото ги няма-нито на "Цариградско шосе", нито на Околовръстното на София. Да не говорим за второстепенна шосейна мрежа.