Сърбия е Ахилесовата пета на Европа, през която прониква Путин, а България сама трябва да спре "Турски поток", тъй като той всъщност е "Руски поток". Това заяви бившият външен министър Соломон Паси пред Нова тв.

По повод думите на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО се намира в състояние на "мозъчна смърт", Паси заяви, че френската държава може да прелее "мозък" на НАТО, тъй като това е и тяхно задължение заради потенциала, който имат.
"Макрон напоследък направи няколко възмутителни неща - ветото върху началото на преговорите за присъединяване на Скопие и Тирана. Обиди България и Украйна", смята Паси.

По думите му "следващият 11 септември" ще дойде от Китай. Паси визира гигантът Huawei като вид троянски кон, който "ще пенетрира сигурността в Европа" и затова трябва да бъде поставена бариера.

"Това не е завод за обувки, добави Паси. - САЩ искат от всички съюзници да се предпазят от Huawei. Това, което в момента се прави, един от най-болезнените въпроси, прокарването на протекции срещу бизнеса, който прониква от Изтока и няма как да му се има доверие."

Паси поиска също така да използваме стратегическото си партньорство със САЩ в областта на космонавтиката и пратим българин в космоса чрез НАСА. Също така предложи и в научноизследователската област да използваме американския потенциал, чрез който българин да вземе Нобелова награда, както и в културната индустрия - например за "Оскар".

"Това, което премиерът може да поиска от американския бизнес, е "Тръмп тауър" във Видин и голф в Пелерик", добави лаконично бившият външен министър на въпрос какво очаква от визитата на Борисов в САЩ.