Първият български еко-катамаран акостира в Бургас, след като премина изпитателните плавания с хибридни двигатели. Плавателният съд акостира и беше представен за първи път на празника на Пристанище-Бургас - 18 май, предава "Булфото".

Още снимки вижте тук>>>

Катамаранът е изграден по трансграничен проект "Плаване през Черно море". Проектът се реализира по Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020" и е на стойност 1 237 786,24 евро.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов "Гларус", както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия.

Основната цел сега е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона.

Това е първият български еко-катамаран. Моделът е разработен с хибридни двигатели и слънчеви панели. По предварителна информация, когато не пътува по туристически маршрути, корабът ще изследва качеството на морската вода.

Моделът е разработен с хибридни двигатели и слънчеви панели

Снимка: Булфото

Плавателният съд е снабден със система, която измерва нивата на хлорофил и кислород във водата, каква е мътността и температурата й, а също така и дали има наличие на суров нефт.

Системата също така е с геолокация на данните и има джпиес, което позволява точно да се определи къде точно са взети данните и да се предават в реално време.

Капацитетът на първия български еко-катамаран е 27 пътника и трима души екипаж.

Предвижда се катамаранът да плава само в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, а Бургас - Созопол е другата възможна дестинация.

Катамаранът е изграден по трансграничен проект „Плаване през Черно море“

Снимка: Булфото