След разговорите с Бойко Борисов, кардиналът бе помолен да коментира дали визитата му означава и скорошно посещение на папата у нас. По думите на Паролин визитата му в България е в рамките на честването на 25-тата годишнина от отношенията между Светия престол и България.

Това не означава автоматично, че папа Франциск ще дойде на посещение, но аз ще предам посланието на българите и на католическата общност, че тук има такова желание, заяви той.

Най-важното послание в днешни дни е мир, каза държавният секретар на Ватикана, цитиран от БТА.

"Това, което бих искал да кажа във връзка със Страстната седмица и Великден, е че трябва да има мир. Исус Христос е кралят на мира и между нас трябва да съществува мир и любов", каза още гостът.

По-късно президентът Росен Плевнелиев удостои с орден "Стара планина" - първа степен, държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин за неговия изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Светия престол.

Росен Плевнелиев изрази благодарност за отзивчивостта на кардинал Паролин към въпросите, които страната ни е поставяла пред него, свързани с подкрепата на усилията ни за получаване на нова църква за българско богослужение - "Св. Павел", в Рим.

Държавният глава изрази благодарност и за продължаването на ежегодните аудиенции при папата на български делегации и поклонението пред българските места в Рим във връзка с 24 май. Незабравим спомен остава първото в историята посещение в България на римски папа, което папа Йоан Павел Втори направи през май 2002 г., посочи още президентът Плевнелиев.

Пиетро Паролин, който е на посещение в България по покана на правителството и на Католическата църква в страната, освети в неделя катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия в София.

Кардинал Пиетро Паролин е предал на събралите се в храма поздравите на папа Франциск. От близо век насам този храм е бил свидетел на много радостни и тъжни моменти, е посочил Паролин и е споменал сред личностите, които са се молили тук, папа Йоан ХХIII и папа Йоан Павел II.

Паролин е благодарил на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, на вицепрезидента Маргарита Попова, на вицепремиера Меглена Кунева и на другите официални гости за присъствието им на този празник.

След тържественото богослужение Цачева е разговаряла с кардинал Паролин, съобщиха от парламентарния пресцентър. Цачева е отбелязала, че ще бъде начело на българска делегация, която ще посети Ватикана и в която ще има представител и на католическата църква. Тя е припомнила, че всяка година  българите отдават почит на делото на светите братя Кирил и Методий.

Кардинал Пиетро Паролин е заявил, че ще се радва да се срещнат и проведат разговор във Ватикана.