Какво е общото между религията и медицината? Тези на пръв поглед взаимоизключващи се понятия са неизменна част от живота на отец Марио Йонов - първият болничен свещеник у нас, предава Нова тв.

Да вдъхваш вяра на обезверените, да носиш светлина на онези, които са привикнали с тъмнината, да спасиш давещия се и да нахраниш гладния. Това е приел като своя мисия отец Марио Йонов.

"Аз съм на малко повече от 50 години, но последните двайсет и няколко съм посветил на много тежко болни и умиращи хора и това много ме състари", споделя той.

Отец Марио е един от малкото болнични свещеници в България - длъжност, открита през 2002г. и закрита 5 години по-късно.

" Беше в "Александровска" болница. "Александровска болница" е един комплекс от много клиники - на територията на всички тези клиники аз бях назначен като болничен свещеник на 24-часово разположение", разказва той.

Докато работи като болничен свещеник, отец Йонов среща много хора по пътя си. Хора с истории, които оставят следи за цял живот.

"Имаше един, може би най-важният случай, който само той да се опише, напълно се разбира смисълът на мисията на болничния свещеник. Просто чакаха за трансплантация един починал младеж, но близките му не бяха сигурни. И понеже с проф. Чирков се познавахме и това беше една от клиниките, в които ме приемаха най-добре, той ме помоли просто да се помоля с хората, защото имаше пациенти, които чакаха, а там времето цъка, всичко е много спешно. И аз им казах: "Вие имате най-близката и духовна връзка с вашия син. Аз не искам да ви казвам дали да се съгласите, или не - нека да се помолим. И се опитайте да чуете какво той би ви казал". И просто в няколко изречения започна молитвата и бащата се срина на един диван и каза: "Искам да виждам, че синът ми живее в други хора и е дарил живот на други хора. И да знам, че част от него е в други хора" и така се позволи трансплантацията. Това беше един голям отговор има ли смисъл длъжността болничен свещеник", сподели отец Марио.

Не всеки обаче смята, че отговорът на този въпрос е толкова категоричен.

"С един приятел психиатър бяхме на посещение в старчески дом при един свещеник - Янко Димов, и той каза: "Това, което искате да правите и го правите, изпреварва историята с поне 50 години, никой няма да ви разбере" и точно така стана, просто хората не разбраха какво се случва", разказва още отецът.

Въпреки неразбирането и скептицизма, отец Йонов не спира да търси пресечната точка между медицината и религията.