То е за разгласяване на държавна тайна. Днес в 10 ч. прокуратурата е предоставила събраните до момента 23 нови доказателства и още 3 тома със СРС-та, съобщи БТА. Защитата на Алексей Петров пък предостави 35 документа с данни, които според тях опровергават обвинението и показанията на всички свидетели.
Затова съдебното заседание, на което Софийският градски съд трябваше да реши дали да пусне Петров от ареста, бе отложено с два часа, за да могат всички страни да се запознаят с новопостъпилите доказателства.

Алексей Петров, който стана известен с прозвището Трактора, бе въведен в съдебната зала със засилена охрана и с патерици.
"Не познавам съдия Пенгезов и не съм се срещал с него", каза Петров в отговор на въпрос дали е оказвал натиск върху председателя на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов, цитиран от "Фокус".
Той допълни, че не е изнасял каквито и да било документи от ДАНС – и секретни, и несекретни. Петров обаче не обясни как докладът на ДАНС, който предаде на премиера Борис Борисов, е попаднал в него. Според Петров по „Октопод” няма никакви доказателства срещу него.

"Аз съм публична личност и някой злоупотреби с името ми. Задържан бях месец след среща с Цветан Цветанов. На срещата се изясни, че ДАНС и МВР са използвани за политически цели. Казах си разбирането, че не може партията да е над държавата", коментира Алексей Петров, цитиран от БТА.
Не съм говорил с Цветанов като обикновен гражданин, а като представител на Съюза за стопанска инициатива и на академичната общност, за да казва Цветанов, че след като не съм представител на политическа партия, не би могъл да ми осъществи политическа репресия, каза още Петров. Накрая Трактора заяви: „Искам да благодаря на лекарите, които ми помогнаха да подобря здравословното си състояние”.

Преди дни той бе отведен за кратко от ареста в болницата на МВР, след като здравословното му състояние се влошило рязко заради стара травма на крака.
Петров имал ендопротеза след атентата срещу него на басейна "Спартак" през 2002 г., когато беше прострелян.

Алексей Петров беше задържан на 10 февруари в хода на операция "Октопод".