Правосъдното министерство обяви, че проверка не е потвърдила информацията, че 114 души, издирвани от Интерпол, са получили българско гражданство.

В края на юни ДПС огласи в парламента разследване на френското издание "Нувел обсерватьор", в което се твърдеше, че въпросните хора са взели български паспорти, след като юристи подготвяли документите за кандидатстване срещу суми от 500 до 3000 евро. Чуждата медия цитираше бившата директорка на "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева, която сега твърди пред медиите, че ВМРО са замесени в схемата за незаконна търговия с гражданство, с което се финансирали. Лично лидерът на партията, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов отрече категорично това и се закани да съди Матева. Това се случва в разгара на арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

По този повод днес от прокуратурата съобщиха, че няколко пъти са установявали нарушения в агенцията. Първият случай е от февруари 2014 година, когато са констатирани нередности по придобиване на българско гражданство, съобщават от прокуратурата. След тези заключения е сезиран председателят на ДАБЧ (Петър Харалампиев беше задържан преди дни - б.р.).

Две години по-късно - през август 2016 година, е направена втора проверка, когато са установени почти същите нарушения. Така отново е бил сезиран председателят на ДАБЧ за предприемане на действия за законосъобразно издаване на удостоверения за български произход само при наличие на законните предпоставки за това.

През юли тази година Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по публикации в медиите за това, че са налице над 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. За този случай е сезиран министърът на правосъдието, се казва в съобщението на държавното обвинение.

По този повод от ведомството, оглавявано от Цецка Цачева, обявиха, че след писмо на ВАП, с нейна заповед е възложена проверка на Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията. Проверката, която е за период от 1 януари 2013 г. до октомври 2018 г., е приключила с доклад до министъра на 2 ноември. Заключенията в него са, че не са намерени данни за цитираните 114 случая на получаване на българско гражданство от лица, издирвани от Интерпол. Не са установени и нарушения от служители в дирекция "Българско гражданство" по проведените съгласувателни процедури с МВР и ДАНС.

Екземпляр от доклада е предоставен и на ВАП, уточниха от МП.